Prejšnji petek so na urgenco sprejeli deklico s hudo okužbo dihal. Deklico so po prihodu na urgenco stabilizirali. Vzrok za okužbo je bil v otroški igrači za punčke, ki je vsebovala strupene kemikalije. Potrošniške organizacije so zgrožene. Napovedale so podrobno testiranje otroških igrač. Nemudoma bodo pričeli s kampanjo proti igračam, ki so zdravju nevarna. Seznam nevarnih igrač lahko najdete na njihovih straneh.

V Evropski uniji vsako leto odkrijejo več kot 2.000 nevarnih produktov. Največ primerov predstavljajo predvsem igrače, ki so namenjene otrokom. Največjo nevarnost otrokom predstavljajo igrače slabše kakovosti. Le-te so narejene iz mehke plastike, katera se lahko odlomi. To predstavlja nevarnost predvsem za manjše otroke, saj lahko takšno igračo ali del igrače zaužijejo. Večina nevarnih produktov vsebuje kemikalije katere so škodljive za zdravje, kot je azbest. K zmanjšanju smrtnih primerov je pripomogla strožja zakonodaja znotraj Evropske unije.

Izbira kvalitetnih igrač za otroke

Nevarne kemikalije lahko pridejo v telo preko sline, kože ali z zaužitjem. V primeru punčke je prišlo do okužbe preko dihal. Kemikalija je po zaužitju sprožila astmatični napad, ki je sprožil zastoj srca. V zadnjem letu je opaženih vse več igrač katere vsebujejo svinec. Svinec je pogosta sestavina v lakih za nohte. Otroke lahko obvarujete pred okužbami, tako da preverite seznam nevarnih kemikalij. Če se v igrači zaznate nevarne kemikalije nemudoma obvestite pristojne inštitucije. Najbolj ogrožena skupna so otroci, saj igrače ližejo in grizejo. Tako lahko zaužijejo nevarna vlakna ali snovi.

Izberite kvalitetne igrače priznanih proizvajalcev in tako zmanjšajte možnosti zaužitja kemikalij. Priznana podjetja uporabljajo kvalitetne materiala, ki ne ogrožajo zdravja otrok. Otroške igrače za punčke so na trgu najbolj razširjene , zato je potrebno pri nakupu posvečati večjo pozornost.