Založniki obsežnejših spletnih strani oziroma večjega števila strani, prav tako pa tudi agencije in ponudniki spletnih storitev pogosto opazijo, da jim klasično gostovanje ne more omogočiti vsega tistega, kar si želijo. Tako pričnejo razmišljati o tem, da bi bilo potrebno imeti svoj strežnik, kar pa seveda predstavlja precejšnjo finančno obremenitev. A brez skrbi, na voljo je tudi srednja pot. Namesto vložka v lasten »server«, se lahko odločijo tudi za vps gostovanje, ki mu pravimo tudi navidezni privatni strežnik. Ta zadovolji tudi najbolj zahtevne uporabnike.

Kaj je vps?

Kratica VPS je okrajšava za »Virtual Private Server«. Pomeni, da si strežnik še vedno delite, vendar na drugačen način: na fizičnem strežniku se uporabniku dodeli zgolj njegov virtualni del, s katerim dejansko zakupi določeno količino le tega, pa tudi procesorja in trdega diska. To je le njegov del strežnika, ki si ga ne deli z nikomer, kar mu omogoča tudi lastno upravljanje oziroma nameščanje aplikacij ter uporabo lastnih tehnoloških procesov in rešitev. Tako bi lahko rekli, da je VPS gostovanje navidezni zasebni strežnik.

Kaj to pomeni v praksi? Uporabniki se lahko sami odločijo za operacijski sistem, ki jim najbolj ustreza, prav tako pridobijo tako imenovani »root« dostop. V svojem strežniškem prostoru imajo običajno lahko poljubno število domen, prav tako pa pridobijo lasten javni IP dostop. Hitrost povezave je odlična, kar pomeni, da so odzivni časi zelo kratki. Kaj pa varnost? Tudi ta je odlična, saj se lahko odločijo za lasten požarni zid.
Vps gostovanje zaradi tega, ker nudi več, seveda tudi stane več.

Kdo se najpogosteje odloča za vps gostovanje?

Za zakup navideznega lastnega strežnika se najbolj pogosto odločajo podjetja, ki imajo veliko količino spletnih vsebin, poleg tega pa so na njih tudi občutljivejši podatki, ki bi bili lahko ob klasičnem, deljenem gostovanju ogroženi. Kadar želite, da do informacij ne more dostopati nihče razen tistih, ki jim za to dodelite pooblastilo, na primer trgovci v maloprodajni mreži, naročniki oglaševalskih akcij in podobno, je gostovanje z navideznim lastnim strežnikom torej gotovo najboljša izbira.

Kaj pa podjetja, ki se ukvarjajo z inovativnimi rešitvami ali tista, ki pričakujejo veliko rast in razvoj? Tudi zanje je takšna vrsta gostovanja najbolj priporočljiva, saj je treba pogosto skrbeti za najrazličnejše razširitve in nadgradnje, ki so pogosto produkt lastnega tehnološkega razvoja – torej je vps strežnik primeren tudi za zagonska oziroma »start up« podjetja, kjer igra tehnološki razvoj poglavitno vlogo.