Ob težavah z zobmi vedno pomislimo na troje: na bolečine, videz in denar – seveda ne nujno v tem vrstnem redu. Gre za pojme, ki so med seboj precej prepleteni, kajti marsikdo si danes ne more privoščiti dobrega zobozdravnika, ki bi mu tako odpravil bolečine kot poskrbel za lep videz zob, saj za to dejansko nima dovolj finančnih sredstev. To pa seveda pomeni le eno: zaradi bolečin bo potrebna bolniška, zaradi slabega videza zob bo težko dobiti zaposlitev – in to ponovno vpliva na finance.

Je poceni zobozdravnik res utopija? Morda je najprej treba razmisliti o tem, zakaj so pri nas zobozdravstvene storitve tako drage. Kadar novinarji raziskujejo dejstvo, da se vse več Slovencev odloča za zobozdravstvene storitve v tujini, naši zobozdravniki običajno zatrjujejo, da prihaja do razlike v ceni zato, ker so pri nas v uporabi boljši materiali, ki so (žal) tudi dražji. Vendar novinarski kolegi te izjave zelo hitro postavijo na laž. Zobozdravstvene klinike v sosednjih državah in tudi v tistih državah nekdanje skupne države, ki na nas ne mejijo (na primer Bosna), ne uporabljajo slabih materialov. Ravno nasprotno – nekatere so povsem v koraku s svetovnimi trendi in se poslužujejo tako sodobnejših materialov kot sodobnejših tehnologij veliko prej kot marsikateri zobozdravnik pri nas.

V čem je torej zagata? Zakaj lahko poceni zobozdravnik v Zagrebu ali Reki za enako storitev računa polovico manj kot drag zobozdravnik pri nas?

Dejansko nam ni treba primerjati materialov in tehnologij ter se posvečati dragim zobozdravstvenim storitvam, na primer estetskemu zobozdravstvu oziroma implantatom ter podobno. Dovolj je, da vzamemo povsem običajno in »poceni« storitev, ki traja zgolj kakšnih deset ali petnajst minut. Ja – poglejmo si, kako je s cenami za odstranitev zobnega kamna.

Odločilo smo se za preizkus. Prva oseba se je odločila za odstranitev zobnega kamna pri zobozdravniku, ki opravlja svojo dejavnost v okviru javnega zobozdravstva. Strošek čiščenja je znašal 20 evrov. Druga oseba se je odpravila k zobozdravniku s koncesijo. Njen strošek? 50 evrov. V prvem primeru je čiščenje trajalo 17 minut, v drugem pa celo manj: 12 minut. Zakaj je bila torej storitev toliko dražja?

Ne, gotovo ne moremo govoriti o boljših in dražjih materialih, saj se za čiščenje kamna materialov ne potrebuje. Prav tako ne moremo govoriti o različnih tehnologijah. Edino, kar bi lahko vplivalo na ceno je morda to, da koncesionar plačuje najemnino za ordinacijo (ki jo ima sicer najeto v javnem zdravstvenem domu). Ali pa … Ali pa gre pomisliti tudi na dejstvo, da prvi, torej poceni zobozdravnik, daje videz običajnega človeka, drugi, torej dražji, pa ima pred vhodom v ordinacijo parkiran avtomobil, ki si ga vi morda ne boste mogli nikoli privoščiti.