Marsikdo je že od malih nog rad pogledoval proti nebu in občudoval zvezde in ostala nebesna telesa. S prostim očesom je nočno nebo zelo lepo in celo romantično, a če uporabimo teleskopi, vidimo še marsikaj takšnega, kar brez njega ni mogoče videti.

Če imate tudi vi v družini navdušenca nad zvezdami in astronomijo, lahko to navdušenje še spodbudite tako, da mu priskrbite opremo za opazovanje zvezd. Če gre za otroka, mu bo dovolj nek preprost otroški teleskop, starejši navdušenci pa bodo za nočno opazovanje potrebovali kaj večjega – odvisno od njihovega znanja in želja.

Pri tem je pomembno vedeti, da je s kvalitetnimi pripomočki lahko opazovanje nočnega neba čisti užitek in ponuja obilo možnosti raziskovanja, medtem ko lahko s slabimi oziroma nekvalitetnimi pripomočki navdušenje nad zvezdami in astronomijo na splošno izgubimo. Prav zato se za dobro opremo splača odšteti nekaj več denarja, predvsem pa jo kupiti v za to specializiranih trgovinah, ki ne prodajajo cenene plastične robe, pa čeprav je ta namenjena le kot igrača za vašega otroka, saj vam bo po nakupu gotovo žal.

Za to bodite pri nakupu pozorni predvsem na to, kakšen je premer leče, saj je to najbolj pomembno za uspešno opazovanje. Preverite tudi njene druge tehnične lastnosti, recimo kakšno možnost povečave in izostritve oziroma resolucije vam omogoča oprema za opazovanje nočnega neba, saj je od tega odvisno, kaj boste lahko skozi objektiv ugledali na njem.

Vsekakor pa je gledanje skozi objektiv teleskopov popolnoma drugačna izkušnja, kot če v nebo zrete s prostim očesom, kar ve vsak, ki je že kdaj pogledal skozi objektiv in bil presenečen nad tem, kar vidi. To pomeni, da se vam zagotovo splača investirati nekaj denarja v to, da poskusite, pa četudi boste na kupili le opremo za otroke ali začetnike, ki ne omogoča gledanja resničnih podrobnosti, ki so na nebu najbolj zanimive.