Ste se kdaj vprašali, zakaj je potrebno dodatno zdravstveno zavarovanje? Zato, ker ste sicer pri marsikateri zdravstveni storitvi samoplačnik. Dodatno zavarovanje je namreč namenjeno kritju tistega dela stroškov, ki ga obvezno zavarovanje ne pokrije, vsi pa vemo, da je cena storitve včasih višja, saj vključuje tudi stvari, ki se ne smatrajo za standard, ki spada pod obvezno zavarovanje.

Kdaj je treba skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje? Otroci in mladi, ki se redno šolajo, ga ne potrebujejo, nujno pa ga je urediti takoj, ko jim poteče status, sicer bo treba pri zdravniku plačevati. Kadar gre zgolj za navaden pregled pri zdravniku se res lahko plača zgolj kakšen evro (na primer za laboratorijsko storitev), če bi prišlo do večje zdravstvene težave in morda celo dolgotrajnega zdravljenja, pa so lahko stroški enostavno astronomski.

je potrebno poskrbeti za dodatno zdravstveno zavarovanje tudi v primeru, da nimamo službe? Vsekakor. Vsi tisti, ki nimajo statusa šolarja, dijaka ali študenta, morajo poskrbeti zanj, pa četudi niso bili še nikoli zaposleni, ali pa so službo izgubili. Za brezposelne , ki so prijavljeni na zavodu, velja na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja, da so lahko zavarovani kot občani, torej jim osnovno zavarovanje krije občina, glede dopolnilnega zavarovanja pa se morajo znajti sami.

Mesečna premija se giblje med 25 in 30 evri, kar pomeni, da za zavarovanje letno odštejemo približno 330 evrov, kar za nekoga brez službe zagotovo ni malo. To pomeni, da se je pred sklenitvijo zavarovanja dobro pozanimati o tem, kje je mogoče plačevati najnižjo premijo, saj so na letni ravni lahko občutne razlike. In ne, nižja premija ne pomeni, da vaše dodatno zdravstveno zavarovanje ni tako dobro kot bi bilo pri dražjemu ponudniku – vse zavarovalnice morajo namreč delovati po zakonu in vse vam v osnovi morajo zagotoviti kritje istih stroškov. Seveda pa se lahko odločite poleg tega še za razna doplačila, ki so namenjena drugim vrstam zdravstvenih zavarovanj, a ta so ločena od zakonsko predpisanega dodatnega zavarovanja.